Blogi siivousalasta ja sen ammattilaisista

« Back to Home

Julkisivusuojaus pitää julkisivun kunnossa

Julkaistu

Julkisivu on tärkeä osa jokaista rakennusta ja sillä on monta erilaista tehtävää. Se suojaa talon rakenteita ja luo sen ilmeen ja ulkoisen olemuksen. Julkisivu pitää talvella talon lämpimänä ja kesällä viileänä, samalla kun se suojaa rakenteita ulkoisilta elementeiltä, kuten esimerkiksi sateelta, lumelta, ilmansaasteilta, UV-säteilyltä ja auringolta. Julkisivut ovat myös tärkeä osa rakennuksen ja koko ympäristön estetiikkaa. Arkkitehdit käyttävät julkisivuja ja luovat niiden kautta erilaisia tiloja. Julkisivut luovat rytmiä, tasapainoa, ja niiden kautta voi kokeilla erilaisia uusia ideoita. Arkkitehtien täytyy löytää tasapaino julkisivun suorituskyvyn ja estetiikan välillä. Koko ajan kehitetään uusia tekniikoita ja materiaaleja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia julkisivun suunnitteluun. Kirjoitamme tällä kertaa julkisivuista, mikä niiden tehtävä on koko rakennuksen kannalta ja sivuamme myös aihetta, kannattaako julkisivulle tehdä erillinen julkisivusuojaus.

Julkisivu suojaa rakennusta ja eristää sisätilat ulkoisilta vaikutteilta

Rakennuksen julkisivu on alttiina erilaisille ilmasto-olosuhteille laidasta laitaan. Julkisivun täytyy kestää muun muassa sadetta, kuumuutta, lunta, pölyä ja ilmansaasteita. Erilaiset julkisivumateriaalit tarjoavat erilaista suojaa ja ulkoverhousmateriaaleja on paljon erilaisia, joten jokaiseen kohteeseen löytyy varmasti siihen parhaiten sopiva materiaali. Kestävä julkisivu on todella tärkeä osa rakennusta, joka suojaa sen rakenteita ja sisätiloja. Suojauksen lisäksi, julkisivun yksi tärkeimmistä tehtävistä on eristys. Olipa kyseessä äärimmäiset lämpötilat, melu tai ei toivottu luonnonvalo. Eri materiaalit tarjoavat erilaisia eristysominaisuuksia niiden tiheyden, lämpömassan, opasiteetin ja muiden tekijöiden mukaan.

Julkisivun suunnittelu yhdistää toimivuuden estetiikkaan

Ihanteellinen arkkitehtoninen suunnittelu on toimivuuden ja estetiikan yhdistelmä. Sen lisäksi, että julkisivu suojaa ja eristää, täytyy siinä olla myös toimiva ilmanvaihto. Nykyisin julkisivujen suunnittelu keskittyy paljolti erilaisten, hyödyllisten ominaisuuksien kehittämiseen ja yhdistämiseen. Julkisivujen suunnittelun ja siihen tarjolla olevien ratkaisujen kehitys tarjoaa nykyisin monia ratkaisuja myös esimerkiksi kuumuuden torjumiseen ja muihin erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin liittyviin tarpeisiin. Esimerkiksi erilaiset liikuteltavat, varjoa luovat laitteet voivat suojata rakennusta liialta lämmöltä. Myös energian talteenottaminen esimerkiksi aurinkopaneelien avulla ja muut energiaa säästävät ja uusiutuvaa energiaa hyödyntävät ratkaisut kehittyvät koko ajan ja niitä integroidaan julkisivuihin enenevässä määrin. Julkisivuja joudutaan puhdistamaan usein myös graffitien tai niihin kertyneen lian tai pölyn vuoksi. Julkisivuun voi tehdä myös erikseen julkisivusuojauksen, joka tekee sen pintaan lialta pölyltä ja graffiteilta suojaavan kalvon, josta erilaiset epäpuhtaudet on helpompi puhdistaa pois, ilman voimakkaita kemiallisia käsittelyjä. Julkisivujen suojaukset tarjoaa Remiko Oy.


jaa