Blogi siivousalasta ja sen ammattilaisista

« Back to Home

Julkisivupesu parantaa rakennuksen ulkonäköä ja pitää sen pinnan kunnossa

Julkaistu

Julkisivuissa on käytetty paljon erilaisia materiaaleja, joista yleisimpiä ovat rapatut, tiili-, betoni-, metalli-, betonielementti- ja puujulkisivut. Julkisivut joutuvat monenlaisen rasituksen kohteeksi, kuten lämpötilojen vaihtelu, auringon säteily, erilaiset kasvustot, sateet, lumi- ja räntäsateet, ilmansaasteet ja kosteus.

Ilmastonmuutos vaikuttaa julkisivumateriaalien kestävyyteen leutojen talvien ja sitä kautta lisääntyvän kosteuden vaikutuksesta. Yleisesti suositellaankin, että julkisivupesu tehdään 5 – 10 vuoden välein. Julkisivupesu auttaa rakennuksen toimivuuden säilymistä ja se on paljon pienempi kustannus kuin maalaus tai remontti.

Kaikkien julkisivutyyppien parhaan säilyvyyden kannalta tärkeää on rakenteiden ennakoiva kunnossapito ja huolto. Kaikilla erilaisilla julkisivumateriaaleilla on omat haasteensa kunnossapidon kannalta. Kuitusementtilevy ja rapatut pinnat ovat ihanteellinen kasvualusta levälle ja punajäkälälle, joka saattaa muuttaa pinnan väriä punertavan harmaaksi. Tiilipintaan taas tarttuu tummaa levää ja jäkälää ja puupintojen yleisin ongelma on home, joka voi ilmetä pilkkumaisena tai verkkomaisena kasvustona.

Erilaiset julkisivumateriaalit vaativat erilaiset puhdistustavat

Kiinteistön julkisivut kannattaa pestä säännöllisesti sekä esteettisistä syistä, että seinien paremman kunnossa pysymisen kannalta. Julkisivupesu vähentää myös pinnan kuormitusta. Julkisivuun kertyy likaa, mutta myös mikrobikasvustoa, levää ja hometta. Julkisivujen pesemisen kannattaa aina suunnitella huolellisesti ja varmistaa, että valittu pesumetodi ja aineet sopivat julkisivun materiaalille. Esimerkiksi väärin tehdyllä painepesulla voi aiheuttaa haittaa sekä julkisivulle, mutta pahimmassa tapauksessa myös aiheuttaa kiinteistölle vesivahinkoja.

Julkisivupesut kannattaa jättää alan ammattilaisen suunniteltavaksi ja toteutettavaksi, koska heiltä löytyy kokemusta ja tietoa erilaisten materiaalien oikeasta pesutavasta, huollosta, sekä siitä, mitkä aineet sopivat parhaiten erilaisille pintamateriaaleille ja ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. Betonirakenteet kestävät yleensä hyvin pesua, mutta vanhojen rakennusten rapatut ja kalkkimaalatut julkisivut eivät todennäköisesti kestä kovaa pesupainetta.

Julkisivut kannattaa pitää puhtaina ja huollettuina

Julkisivupesu kannattaa, koska se tuo säästöä pitkällä aikavälillä. Sen avulla voi pidentää maalausväliä, ehkäistä pinnan rapautumista ja siten myös isoja korjaustöitä. Kustannussäästöjen lisäksi säännölliset julkisivupesut ylläpitävät kiinteistön arvoa. Siisti julkisivu ja muutenkin puhdas asuinympäristö lisää myös asumisviihtyisyyttä. Julkisivupesun hintaan vaikuttavat erilaiset asiat, kuten urakan laajuus, tarvittava välineistö, rakennuksen pintamateriaali ja se, tehdäänkö pelkkä puhdistus, vai myös kasvuston poisto.

 

Julkisivupesut hoitaa muunmuassa Suomen Julkisivupalvelut Oy.


jaa